U bent het zout van de aarde; maar als het zout zijn smaak verloren heeft, waarmee zal het gezouten worden? Het deugt nergens meer voor dan om weggeworpen en door de mensen vertrapt te worden. U bent het licht van de wereld. Een stad die boven op een berg ligt, kan niet verborgen zijn. En ook steekt men geen lamp aan en zet die onder de korenmaat, maar op de standaard, en hij schijnt voor allen die in het huis zijn. Laat uw licht zo schijnen voor de mensen, dat zij uw goede werken zien en uw Vader, Die in de hemelen is, verheerlijken.
– Mattheüs 5:13-16

Verward, gebroken

Warrig, voelde het: die eerste maand, waarin je druk bezig bent met de start van de taal- en cultuurstudie, met je papieren en visa op orde krijgen. Onhandig, voel je je, als je merkt dat je buren en de marktkramers je toch niet zo goed verstaan als je had gehoopt (je deed nog zo je best). Leergierig, ben je, als er opnieuw een les is waarin telkens een ander aspect van de Thaise cultuur wordt bekeken. Onze laatste les ging over hoe een Thais gezin eruit ziet: een heel ervaren zendeling geeft de uitleg, er is een getuigenis van een Thaise alleenstaande moeder, er is tijd voor vragen stellen. Maar wat ons bijblijft, de enorme gebrokenheid: Gebrokenheid binnen gezinnen, gebrokenheid over generaties, gebrokenheid zonder hoop op herstel van God, die de gebrokenen van hart geneest, hen in hun leed verbindt (naar Psalm 147:3).

Van onmacht naar God aan het werk

En dan sta je daar, na jaren voorbereiding: klaar om te dienen maar je weet niet hoe. We bidden voor de Thaise bevolking, proberen praatjes te maken met de buren, brengen hen fruit of een tekening van de kinderen. Maar heel graag wil je écht contact maken, écht Jezus laten zien. Maar je weet nog niet echt welke manier geschikt is. We bidden voor mogelijkheden in dit eerste jaar.

En dan plots, op een ochtend, wordt er hard geschreeuwd in de straat. Meestal is er alleen veel aangerij. Thaise mensen praten over het algemeen heel zacht, dus dat er op deze manier geroepen werd, trok onze aandacht. Een echtpaar had ruzie op straat, slaande ruzie.

Toen Jesse naar buiten snelde, belden andere buren de politie. Net tegen het moment dat de bezem uit de handen van de vrouw viel (waarmee ze zicht verdedigde tegen haar man), stond Jesse naast haar, waardoor de man enkele stappen achteruit zette. Hij was duidelijk dronken (Jesse ziet vaak heel dronken mensen naar huis terug ‘gaan’ als hij in de ochtend gaat hardlopen) en sloeg hard, heel hard. Nadat de man bleef staan, was de politie al ter plaatse. Ze namen de man mee; de vrouw kwam later naar ons toe. Ze bedankte ons, met meer woorden dan we konden verstaan.

Tijdens de lessen, lijken de statistieken over weeskinderen, ontbrekende generaties en huiselijk geweld hoog. Maar ineens stond de realiteit pal voor onze neus (of voor ons huis). De realiteit doet ons vaker bidden, ons harder studeren, ons gezin beter sturen. Het zorgt ervoor dat we onze taak hier serieus nemen, en het maakt ons dankbaar: dankbaar voor (Gods leiding voor) ons gezin en dat God ons op deze manier gebruikt, om momenteel, in een fase waarin het voelt dat je niet veel aan kerkplanting doet, gewoon door naast een buurvrouw te staan, een licht voor Hem kan zijn.

(Bovenstaande foto is genomen bij het sportveld op enkele minuten van ons huis. Jesse gaat er hardlopen en met de kinderen gaan we daar naar de speeltuin.)

Double Trouble

De kinderen missen Nederland, en dan vooral hun vrienden en hun kamer in het ‘number 7 house’, het huis waar we vorig jaar mochten wonen. Maar ze zijn ook heel blij met hun nieuwe vrienden, zowel bij de opvang als in de kerk (volgende nieuwsbrief daarover meer). Ze spelen graag en vragen dagelijks zelf om ‘school’ te doen. Wat een zegen!

Nieuws van het ThuisFrontTeam (TFT)

Vanuit Nederland worden er weer heerlijke stroopwafels van Markus en Markus verkocht, ten voordele van ons werk in Thailand. Even een appje of email met naam, adres en hoeveel pakjes u wilt en dan komt dat helemaal goed! Vanaf de week van 16 oktober kunnen ze worden opgehaald. Er is een afhaalpunt in Schoonoord en er zijn verschillende afhaalpunten in de Zaanstreek.

Dank- en Gebedspunten

We prijzen de Heer

  • Voor een goed contact met de buren.
  • Voor vrienden om ons heen, zowel hier als in het thuisfront.
  • Voor een goed eerste contact met de kerk die we dit jaar mogen bezoeken.
  • Voor een goede gezondheid van ons gezin.
  • Voor het kunnen ophalen van het ( Religious Affairs ) visum van Jesse (geldigheid 1 jaar)! Ook de afhankelijkheidsvisa van Katrien en de kinderen zijn afgehaald (geldigheid initieel 3 maanden; nadat Jesse zijn work permit heeft, wordt het aangepast).

Wilt u bidden?

  • Voor een work permit voor Jesse en een voorspoedige verlenging van de afhankelijkheidsvisa.
  • Voor een nieuwe voorzitter (NL) en praktische helpers (BE) voor het thuisfrontteam.
  • Voor meer individuele partners en kerken die met ons op weg willen gaan zodat we aan 100% begrotingsdekking kunnen geraken (maandelijks tekort van 400 euro).
  • Voor het settelen in ons nieuwe huis en de Thaise cultuur. Bid aub ook voor ons straat, onze buren, dat ze onze Heer mogen leren kennen.
  • Voor aandacht voor God en elkaar in ons gezin, en voor ons huwelijk in deze best veeleisende tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *