It's not about us

Hoewel we u altijd heel graag meer over onszelf vertellen, gaat dit helemaal niet om ons. Het gaat om de mensen in Thailand, die het goede nieuws van redding in Jezus Christus mogen horen.

Thailand

Religie

Hoofd-religie

Religie en het koningshuis zijn zeer belangrijke elementen van de Thaise samenleving. De nationale religie is het Theravada boeddhisme. Ruim 94 procent van de Thai hangt deze religie aan en het geloof heeft grote invloed op het culturele en openbare leven. Iedere Thaise man trekt zich enkele jaren als ‘bhikkhu’ (‘bedelmonnik’) terug in een soort kloostergemeenschap (‘sangha’), waarvan er verscheidene duizenden bestaan. Het Thaise boeddhisme vertoont een grote mate van tolerantie ten opzichte van andere godsdiensten.

Andere religies

Overige religies in Thailand zijn het hindoeïsme, het christendom (overwegend katholieken en hoge concentratie in Bangkok, waar multiculturele burgers wonen van Indiase, Chinese, Japanse en Europese afkomst) en de islam (ca. 4% van de bevolking). Dit laatste geloof wordt vooral aangehangen in de zuidelijke provincies, tegen de grens met Maleisië. Een zeer klein deel van deze moslims strijdt voor een afscheiding van Thailand. Er vinden soms bomaanslagen plaats. Dat maakt de grensgebieden in onrustige periodes een wat minder geschikte bestemming voor toeristen. Zo werden er in april 2004 bij gevechten tussen het Thaise leger en rebellen in het islamitische zuiden minstens 74 opstandelingen gedood. De regering beschuldigde de militante moslims van een geweldsgolf die al in januari van dat jaar begon. Daarbij vielen ook al zestig doden en men vreesde voor een terugkeer van islamitisch separatisme in het zuiden van Thailand.

Animisme

Ook vormen van animisme of geestenverering zijn bewaard gebleven en hebben hun plaats gekregen binnen de Thaise levensstijl. De meeste Thai geloven nog altijd in de krachten van het bovennatuurlijke en zijn ervan overtuigd dat deze verweven zijn met het dagelijkse leven. Tatoeages, amuletten, toekomstvoorspellers en sjamanen spelen nog steeds een belangrijke rol in het dagelijkse leven. Ook wordt de geest die over de woning waakt nog steeds door vrijwel alle Thai vereerd. De wereld van de Thai is vol met ‘phii’, geesten waar huisjes (‘phra phum’ is de oude naam in de Khmer-taal) voor moeten worden gebouwd, zodat zij geen onheil zullen stichten. Het maakt dan niet uit of deze nu klein en eenvoudig als vogelhuisjes zijn of metershoog en even fraai als een tempel. Er brandt altijd wierook, er staan verse bloemen en er ligt voedsel. De aanwezigheid van geesten (phi) is een wijdverbreid geloof en iets dat de Thai niet licht opvatten, een ongelukkige geest kan grote problemen veroorzaken. Geesten zijn overal in Thailand waardoor de Thai in constante angst leven omdat ze hen tevreden dienen te houden.

Meer lezen?

OMF

We zijn heel blij dat OMF onze zendende organisatie wil zijn en voor alle ondersteuning die we krijgen. Gezien Jesse Nederlander is, en Katrien Vlaamse bieden zowel OMF Nederland en België steun aan ons als gezin en zendingswerkers, zendende en ondersteunende kerken en aan ons thuisfrontteam.

Ook heeft OMF Thailand ons als zendinswerkers voor hun veld goedgekeurd.

https://omf.org/nederland

https://omf.org/be/