De volgende dag zag Johannes Jezus naar zich toe komen en hij zei:
Zie het Lam van God, Dat de zonde van de wereld wegneemt! .
( Johannes 1: 29 )

Eten, niet om te eten

Afgelopen maand hadden we de gelegenheid om met onze medestudenten en docenten

wat meer te leren over de geschiedenis van Lopburi, de stad waar we dit jaar leven. We bezochten er allerlei historische locaties, waarvan Phra Prang Sam Yot de eerste was. Deze is ook wel bekend als de apentempel, vanwege de grote hoeveelheid (heilige) apen die hier in clans elkaar, maar ook niets vermoedende toeristen, bevechten om het eten dat ze bij zich hebben (alle kleine winkeltjes die rond de tempel eten verkopen, helpen daar niet bij; zie foto links onder). De tempels die in Lopburi gebouwd zijn, zijn voornamelijk overgebleven uit de periode dat de stad onderdeel was van het Khmer rijk in de middeleeuwen.

Hier is duidelijk te zien hoe hindoeïsme en boeddhisme in Thailand met elkaar verweven zijn. De mensen die hier komen, beloven de geesten om bepaalde goederen te offeren, op het moment dat datgene waar ze om gevraagd hebben, is uitgekomen. Zo werden er bijvoorbeeld dozijnen eieren, pakken met flesjes frisdrank en zelfs complete varkenshoofden naar binnen gedragen om de geesten te bedanken voor dat wat de Thai gekregen hadden (zie foto rechts onder). De familie van de man die zojuist tot de politie was toegelaten, bracht ook van alles en nog wat naar binnen, waarna het na drie minuten (want dat is de gangbare tijd) weer allemaal werd afgevoerd. Het is een interessante plek om gezien te hebben, om ons te vormen, maar ook om de blijvende noodzaak te blijven zien van onze aanwezigheid hier. We zijn dankbaar te mogen weten dat Jezus het Offerlam is, dat Hij het laatste offer was om mensen te verlossen van hun fouten en de relatie tussen God en hen te herstellen (Hebreeën 9:11-22).

Omringd door bijgeloof

De tweede plek waarover we met jullie willen delen, is het Look-Sorn heiligdom, oftewel het ‘heiligdom van de stadspilaar’. Dit Thais-Chinese heiligdom bevat volgens de overlevering de hoeksteen van de stad, waar koning Phraram (volgens het Ramayan epos) zijn pijl deed neerkomen die in steen veranderde, en zo de plaats aangaf waar de nieuwestad Lopburi gebouwd moest worden. De stadspilaar dient altijd half onder water te staan, anders zou er vuur uitbreken in de stad. Iets waar Lopburi al eerder onder te lijden heeft gehad, toen het oude stadscentrum volledig door vuur verwoest werd. Omgeven door oude tempels en het soort bomen waaronder (volgens de overlevering) Buddha’’s Verlichting plaats vond, is het een fascinerende plaats, waar mensen nog steeds komen om te bidden en eer aan het verleden te bewijzen. De oude vrouw die met haar scootmobiel (zie foto onder) bleef stilstaan voor de tempel, was het levende bewijs van het voortdurende belang van dit gebouw, en zijn eeuwenlange spirituele invloed op de bevolking hier.

Gezien door God

En ook al zien en voelen we deze verschillende religieuze invloeden, op het einde van de straat van bovenstaande tempel, is ook de kleine maar fijne kerk van Lopburi. Een kerk, ooit gesticht door OMF, die nu volledig zelfstandig functioneert. Wat een bemoediging dat zowel deze christenen, als de mensen die het Offerlam nog niet kennen, gezien worden door God, door Zijn ogen: met een verlangen om meer van Christus te zien, meer van Hem mogen kennen, en meer op Hem te mogen gelijken. Bidt u mee voor al deze mensen?

Double Trouble

Wilt u ook vooral bidden voor de kinderen? Er is gemis van vriendjes uit Nederland, familie maar er zijn ook wisselingen op de opvang (zie foto onder met de juffen). Vorige week zijn reeds twee vriendinnen verhuisd en volgende maand verhuist er nog een meisje. Ze zullen dan voor enkele weken ‘alleen’ zijn. Eind november komen er dan normaal 2 jongens bij, en misschien in maart 1 meisje. Hun kinderharten krijgen best veel te verduren.

Hannah kan lekker creatief bezig zijn, dat geeft haar rust. Judah vindt het (gezien zijn leeftijd) heel moeilijk om emoties onder woorden te brengen en hij heeft het duidelijk moeilijker met veranderingen en zich aan de regels houden. Schrijft u hen misschien een kaartje als bemoediging? Dat vinden ze vast heel fijn!

Huidig postadres:

FAM. ROOBOL, c/o Lopburi Learning Centre, 67 Soi Naresuan 3,
Tambon Thalechupsorn, Amphur Muang, Lopburi 15000,
Thailand

Nieuws van het ThuisFrontTeam (TFT)

Tip: shop in webshops altijd via Sponsorkliks!

U bestelt vast wel eens iets online. Tientallen webshops (o.a. Bol.com, CoolBlue, Booking.com, Hema en Thuisbezorgd) geven commissie voor elke bestelling die via SponsorKliks.com komt. Voor u is het gratis, en Jesse en Katrien krijgen extra inkomsten. Alle beetjes helpen!
https://www.sponsorkliks.com/products/shops.php?club=11811&cn=nl&ln=nl

Of download hun app:

De Stroopwafelactie is een groot succes dankzij u

We willen iedereen hartelijk danken voor het steunen van de actie. In de Zaanstreek worden binnenkort veel stroopwafels gegeten! We zijn ook blij te vermelden dat deze actie bijna 400 euro heeft opgeleverd. Nogmaals bedankt voor uw steun.

Heeft u ook besteld?  Dan komen de stroopwafels heel snel uw kant op!

Dank- en Gebedspunten

We prijzen de Heer

 • Voor een goed contact met de buren.
 • Voor vrienden om ons heen, zowel hier als in het thuisfront.
 • Voor een goed eerste contact met de kerk die we dit jaar mogen bezoeken.
 • Voor een goede gezondheid van ons gezin.
 • Voor het kunnen ophalen van het (Religious Affairs) visum van Jesse (geldigheid 1 jaar)!
  Ook de afhankelijkheidsvisa van Katrien en de kinderen zijn afgehaald (geldigheid initieel 3 maanden; nadat Jesse zijn werkvergunning heeft, wordt het aangepast).

Wilt u bidden?

 • Voor een werkvergunning voor Jesse en een voorspoedige verlenging van de afhankelijkheidsvisa.
 • Voor een nieuwe voorzitter (NL) en praktische helpers (BE) voor het thuisfrontteam.
 • Voor meer individuele partners en kerken die met ons op weg willen gaan zodat we aan 100% begrotingsdekking kunnen geraken (2023: maandelijks tekort van 400 euro).
 • Voor de kinderen, dat ze mogen weten dat de Heer nabij is en ook voor hen zorgt.
 • Voor aandacht voor God en elkaar in ons gezin, en voor ons huwelijk in deze best veeleisende tijd.







Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *